Okvare na sistemih za vbrizg goriva (črpalke, šobe) so v današnjem času zelo pogoste. Sistemi so vedno bolj izpopolnjeni, tolerance so zelo majhne, tlaki vse višji in tako vse bolj občutljivi na kvaliteto dizelskega goriva na tržišču. Naj opomnimo, da dizelsko gorivo ne skrbi samo za poganjanje dizelskega motorja temveč tudi za mazanje in hlajenje vseh gibljivih komponent dizelskega sistema. Ker pa tudi za izdelavo goriva veljajo vse strožji predpisi glede vsebnosti škodljivih snovi, je gorivo vedno bolj osiromašeno z mazalnimi sposobnostmi, seveda pa v kombinaciji z skladiščenjem goriva v velikih rezervoarjih(kondenz, ostale nečistoče), v gorivu najdemo tudi prisotnost vode in trdih delcev, kateri lahko bistveno pospešijo zaribanje komponent na sistemu za vbrizg.

 

Kako preventivno ukrepati, da bi sistem za vbrizg dolgo časa deloval brezhibno?

Priporočamo menjavo filtra za gorivo vsak servisni interval, ne glede na predpise proizvajalca avtomobila(določeni proizvajalci avtomobilskih znamk imajo tudi lepo napisano v servisni knjižici, da je v deželah s slabim gorivom priporočljivo pogosteje menjati filter goriva).

Filter za gorivo odstranjuje trde delce do velikosti štirih mikronov, vode in manjših delcev pa ne, vam poleg rednega menjavanja filtra goriva priporočamo tudi uporabo aditiva za dizelsko gorivo. Dober dizelski aditiv gorivu doda manjkajoče mazalne sposobnosti, te pa pomenijo manj trenja v sistemu ter zmanjšanje temperature delovanja. Aditiv prepreči vezavo vode v gorivu in tako poskrbi da voda ostane razpršena po gorivu v zelo majhnih kapljicah, ki izgorevajo v zgorevalnem prostoru motorja brez da bi poškodovale komponente sistema za vbrizg. Za ostale tujke in trde delce, manjše od štirih mikronov, ki se sčasoma naberejo na stenah vbrizgalnih komponent, pa se svetuje uporaba aditiva v kombinacij z gorivom v večji koncentriranosti vsak servisni interval. Tako koncentrat aditiva sproži čistilni učinek na vseh komponentah sistema za vbrizg.

Priporočamo tudi, da se ob točenju goriva na črpalki rezervoar vselej napolni do vrha. Polnjenje goriva za denimo 20 € je manj primerno, saj ima vsak sistem za vbrizg goriva speljan povratni vod neporabljenega goriva nazaj v rezervoar. Gorivo, ki se vrača nazaj v rezervoar, pa je bistveno bolj ogreto kot tisto, ki se že nahaja v rezervoarju. Če je količina goriva v rezervoarju večja, bo gorivo ohranjalo manjšo temperaturo. Ne pozabimo, dizelsko gorivo ne služi le za gorenje mešanice zraka in goriva v valju, ampak tudi za mazanje in hlajenje sistema za vbrizg goriva.

ANTIGRIP+ aditivi
NOVO!
Za preprečevanje zaribanja

ANTIGRIP+ aditivi