Linijska EDC črpalka je klasična črpalka z elektronsko regulacijo

Tlak ustvarja preko posameznih tlačnih elementov, ki so integrirani v črpalki za vsak valj motorja posebej. Če ima motor 6 valjev, ima tudi omenjeni tip črpalke na 6-valjnem motorju 6 tlačnih elementov. Vsak tlačni element na črpalki ima možnost nastavitve količine goriva za določen valj. Tlačni elementi so gnani preko odmične gredi v črpalki. Sistem sestavljajo še vbrizgalne šobe, ki so v tem sistemu še popolnoma mehansko aktivirane. To pomeni, da šoba odpre dovod goriva v valj, ko je dosežen želeni tlak goriva v šobi, da "proti" vzmet popusti pritisku goriva in tako spusti gorivo preko razpršilne enote v valj. Takšen sistem lahko zasledimo v kombinaciji s šobami z vbrizgom goriva v valj z izgorevalno komoro ali pa v kombinaciji s šobami z direktnim vbrizgom goriva v valj.

Na koncu črpalke je postavljen aktuator, kateri služi za krmiljenje količine vbrizganega goriva, poleg njega pa ima aktuator za nastavljanje oz. prirejanje pravilnega časa vžiga. Vse skupaj je krmiljeno preko motornega računalnika, kateri preko prejetih informacij (masa vsesanega zraka, pritisk turbo polnilnika, temperatura motorja, itd.) krmili aktuatorje na črpalki. Črpalko je potrebno po obnovi tudi kalibrirati na testni mizi.

Zasnova takšne črpalke sega daleč v začetke razvoja dizel motorja. Najpogosteje jo zasledimo na večini tovornjakov in velikih dizelskih motorjih 90-ih let.

Najpogostejši simptomi okvare takega sistema so:
 povečana dimnost izpuha
 nemiren prosti tek
 zmanjšana moč motorja in opazno nepravilno delovanje
 puščanje goriva

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete pod rubriko nasveti.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo tudi v naši delavnici.