EDC rotacijska tlačilka

Rotacijska EDC črpalka z elektronskim krmiljenjem je v bistvu klasična rotacijska črpalka, ki ima namesto mehanske regulacije vgrajeno elektronsko krmiljenje. Sistem sestavljajo še vbrizgalne šobe, ki so v tem sistemu še popolnoma mehansko aktivirane.

To pomeni, da šoba odpre dovod goriva v valj takrat, ko je dosežen želeni tlak goriva v šobi. "Proti" vzmet nato popusti pritisku goriva in spusti gorivo preko razpršilne enote v valj.

Črpalka šobam dovaja gorivo pod tlakom do vsake šobe posebej preko razdelilnega elementa na izhodu črpalke. Tako vsaka šoba dobi ustrezen tlak in količino goriva ob pravem času. Tak sistem lahko zasledimo v kombinaciji s šobami, ki vbrizgavajo gorivo v valj preko izgorevalne komore, kot tudi v kombinaciji s šobami, ki vbrizgavajo gorivo neposredno v valj motorja.

Audi 100 (C3) TDI

Na vrhu črpalke je postavljen aktuator, ki služi za krmiljenje količine vbrizganega goriva, ob strani pa je še en aktuator za nastavljanje oz. prirejanje pravilnega časa vžiga. Vse je krmiljeno preko motornega računalnika, ki s pomočjo prejetih informacij (masa vsesanega zraka, pritisk turbo polnilnika, temperatura motorja, itd.) krmili aktuatorje na črpalki. Črpalko je po obnovi potrebno kalibrirati na testni mizi.

Mehanska zasnova črpalke sega že v začetke prejšnjega stoletja, vendar se je v osebnih in določenih manjših tovornih vozilih pričela masovno uporabljati sredi 80-ih let. Z uporabo takšnega, takrat zelo naprednega elektronskega dizel sistema, je pričel BMW v seriji 3 (E30 324td -sistem vbrizga z izgorevalno komoro). Kasneje se je pridružil še Audi 100 z motorjem 2.5 TDI, ki je imel že direktno vbrizgavanje goriva v valj. Ta tip črpalke so imeli tudi vsi TDI in SDI motorji koncerna VAG (VW) do konca 90-ih let, vgrajevala pa jih je tudi velika večina japonskih proizvajalcev terenskih dizelskih vozil. Gre za najbolj razširjen tip črpalke dizelsko gnanih vozil v 90-ih letih.

Najpogostejši simptomi okvare sistemov z EDC rotacijskimi tlačilkami, so:
 povečana dimnost izpuha
 nemiren prosti tek
 težak zagon ogretega motorja
 zmanjšana moč motorja
 puščanje goriva

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete pod rubriko nasveti.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo v naši delavnici. Na vgrajene rezervne dele velja enoletna garancija.