Linijska črpalka z mehansko regulacijo tlaka

Tovrstna linijska črpalka ustvarja tlak preko posameznih tlačnih elementov, ki so integrirani v črpalki za vsak valj motorja posebej. Če ima motor 6 valjev, ima tudi omenjeni tip črpalke na 6-valjnem motorju 6 tlačnih elementov. Vsak tlačni element na črpalki ima možnost nastavitve količine goriva za določen valj. Tlačni elementi so gnani preko odmične gredi v črpalki. Sistem sestavljajo še vbrizgalne šobe, ki so v tem sistemu še popolnoma mehansko aktivirane. To pomeni, da šoba odpre dovod goriva v valj, ko je dosežen želeni tlak goriva v šobi, da "proti" vzmet popusti pritisku goriva in tako spusti gorivo preko razpršilne enote v valj. Takšen sistem lahko zasledimo v kombinaciji s šobami z vbrizgom goriva v valj z izgorevalno komoro, ali pa v kombinaciji s šobami z direktnim vbrizgom goriva v valj.

Zasnova takšne črpalke sega daleč v začetke razvoja dizel motorja. Zasledimo jo lahko predvsem na večini tovornjakov in velikih dizelskih motorjih iz druge polovice prejšnjega stoletja in na večjih osebnih vozilih iz istega časovnega obdobja. Zelo priljubljena vgradnja takšne črpalke je bila v dizelska osebna vozila Mercedes Benz.

Najpogostejši simptomi okvare sistemov z linijskimi črpalkami:
 povečana dimnost izpuha
 nemiren prosti tek
 zmanjšana moč motorja
 opazno nepravilno delovanje
 puščanje goriva

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete pod rubriko nasveti.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo tudi v naši delavnici.