Rotacijska črpalka z mehansko regulacijo

Tovrstne črpalke delujejo povsem mehansko. Če ima motor turbinski polnilnik, ima črpalka na vrhnjem pokrovu še membranski ventil, ki povečuje količino vbrizganega goriva glede na tlak polnjenja turbine. Poleg črpalke sistem sestavljajo še vbrizgalne šobe, ki so popolnoma mehansko aktivirane, kar pomeni, da šoba odpre dovod goriva v valj, ko je dosežen želeni tlak goriva v šobi. "Proti" vzmet nato popusti pritisku goriva in ga spusti preko razpršilne enote v valj.

Črpalka preko razdelilnega elementa na izhodu črpalk gorivo pod tlakom dovaja vsaki šobi posebej. Tako vsaka šoba dobi ustrezen tlak in količino goriva ob pravem času. Takšne sisteme lahko zasledimo s šobami, ki vbrizgavajo gorivo v valj preko izgorevalne komore in s šobami, ki vbrizgavajo gorivo neposredno v valj motorja.

Golf, 1. generacija

Na vrhu črpalke je postavljen mehanski aktuator, ki je preko pletenice povezan na pedal plina in služi za krmiljenje količine vbrizganega goriva. Ob strani ima tudi aktuator za nastavljanje oz. zamikanje pravilnega časa vžiga, ki je lahko v določenih izvedenkah povezan na ročico v kabini ali pa reguliran s termo elementom. Regulacija količine vbrizganega goriva se regulira preko rotacijskega sestava v črpalki - na podlagi centrifugalnega odmika uteži in posledično tudi tlačnega elementa glede na vrtljaje črpalke. Črpalko je potrebno po obnovi kalibrirati na testni mizi.

Zasnova črpalke sega v začetke prejšnjega stoletja, vendar se je v osebnih in določenih manjših tovornih vozilih začela masovno uporabljati proti koncu 70-ih let. Z masovno uporabo takšnega dizelskega sistema je začel VW z modelom Golf prve serije, z 1.5 litrskim atmosferskim dizel motorjem. Takšne črpalke zasledimo tudi v veliko dizelskih vozilih z manjšimi motorji iz 80-ih in 90-ih let.

Najpogostejši simptomi okvare sistemov z mehanskimi rotacijskimi tlačilkami, so:
 povečana dimnost izpuha
 nemiren prosti tek
 težak zagon ogretega motorja
 zmanjšana moč motorja
 puščanje goriva

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete pod rubriko nasveti.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo v naši delavnici. Na vgrajene rezervne dele velja enoletna garancija.