Boschev Common Rail sistem za osebna vozila

Sistem sestavljajo trije primarni elementi:
 visokotlačna črpalka
 skupni vod
 šobe za vbrizg goriva

Visokotlačna črpalka (ki ustvarja tlak od 250 barov pa vse do 2000 barov) skrbi za stalno napajanje goriva pod tlakom v skupnem vodu, šobe pa dozirajo gorivo, ki jim je na razpolago v skupnem vodu v valj motorja. Vse je krmiljeno preko motornega računalnika, ki glede na prejete podatke iz senzorjev na motorju (temperatura hladilne tekočine, količina vsesanega zraka, pritisk turbo polnilnika, število vrtljajev motorja, itd.) krmili in regulira čas odpiranja šob ter tlak v skupnem vodu. Aktuatorji šob na takšnem sistemu so lahko elektro-magnetni element ali pa element s piezzo kristali.

Začetki razvoja sistema skupnega voda za vgradnjo v osebna vozila segajo v prvo polovico 90-ih let. Prve prototipe je začel razvijati italijanski Magneti Marelli v sodelovanju z centrom raziskav Fiat ter centrom Elasis. Po končanih raziskavah je sistem prevzel koncern BOSCH, ki je zadevo dovršil ter pričel z masovno proizvodnjo in prodajo. Prvi serijski avtomobil s takšnim sistemom je bila Alfa Romeo 156 1.9 JTD (1997), še istega leta se je pridružil Mercedes Benz C220CDI, leto kasneje pa še BMW z modelom 530d.

Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Nekaj najpogostejših simptomov okvare:
 povečana dimnost (vozila brez filtra trdih d.)
 nemiren tek in zmanjšana moč motorja
 težak zagon ogretega motorja
 puščanje goriva

Sistem skupnega voda je postal zelo razširjen pri večini današnjih dizelsko gnanih avtomobilih, zaradi enostavnosti delovanja in vgradnje, zmožnosti doseganja natančnega krmiljenja vbrizga, ter tako zadostiti strogim omejitvam izpustov izpušnih plinov v okolje ob zelo dobrem izkoristku motorja.

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete v rubriki NASVETI.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo tudi v naši delavnici. Na vgrajene rezervne dele velja enoletna garancija, poleg pa dobite tudi izpis iz testne mize, z dokazilom o brezhibnosti delovanja sistema.