Sistem črpalka-šoba sestoji iz tlačnega elementa (tlaki do 2000 barov) in razpršilnega elementa - ravno tako kot vsi ostali sistemi za vbrizg goriva, le da je v tem primeru oboje združeno v en skupni element, ki je vgrajen direktno na glavi dizelskega motorja.

Tlačni element je aktiviran preko odmične gredi, doziranje goriva v valj pa je aktivirano preko elektro-magnetnega ali piezzo elementa. Vse skupaj nadzoruje motorni računalnik, ki krmili čas odpiranja po obdelavi informacij iz senzorjev na motorju (količina vsesanega zraka, pritisk turbo polnilnika, temperatura motorja itd.)

Začetki tega sistema segajo v leto 1911, ko ga je patentiral Frederick Lamplough. Komercialna uporaba takšnega mehansko krmiljenega sistema se je v ZDA začela leta 1930, uporabljalo pa se ga je predvsem za pogon dizelskih motorjev tovornjakov, lokomotiv in večjih vodnih plovil.

Leta 1994 je BOSCH izdelal prvo črpalka-šobo z elektronskim krmiljenjem, proti koncu 90-ih let pa jih začeli pri koncernu VW-Audi  tudi masovno vgrajevati v njihova dizelsko gnana motorna vozila, po katerih je ta način vbrizga postal prepoznaven povsod po svetu. Ta sistem najpogosteje zasledimo na dizelsko gnanih vozilih VW, Audi, Seat in Škoda s komercialno oznako TDI in z letnico izdelave med letoma 2001 in 2007. Za večja tovorna vozila in motorje so ga uporabljajle tudi Volvo, Iveco in Scania.

Razvoj je počasi zamiral, saj je ta sistem izpodrinil sistem skupnega voda (common rail), ki je bil enostavnejši za vgradnjo in ker ni bilo potrebnih večjih sprememb osnove motorjev. Razlog je tičal tudi v pri inženirjih in trgovcih, saj niso videli nadaljnje vizije razvoja tega sistema.

Nekaj najpogostejših simptomov okvar tovrstnih sistemov:
 povečana dimnost (vozila brez filtra trdih d.)
 nemiren tek in zmanjšana moč motorja
 težak zagon ogretega motorja
 sistem ne tesni
 mešanje goriva z motornim oljem

Zakaj prihaja do okvar in kako preventivno pripomoremo k daljšemu in boljšemu delovanju takšnega in ostalih vbrizgalnih sistemov, si lahko preberete v rubriki NASVETI.

Diagnozo, svetovanje ter odpravo napake na takšnem sistemu lahko opravimo tudi v naši delavnici. Na vgrajene rezervne dele velja enoletna garancija.